dijous, 23 de desembre de 2010

Un Premi Nobel de literatura al club de lectura de gener

Divendres 28 de gener a les 19.30 h
club de lectura a la sala d'actes
de la Torre del Roser
(al costat de la biblioteca)
amb L'africà de J.M.G. Le Clézio

Ja podeu passar a recollir la novel·la del club de lectura per la biblioteca, la podeu llegir en català i en castellà. I no us deixeu perdre la guia de recomanacions del club carregada de bones propostes de lectura.

L'AUTOR

Jean-Marie Gustave Le Clézio (Niça, França, 1940) és un dels màxims exponents de la literatura francesa contemporània i fou guardonat amb el Premi Nobel de Literatura l'any 2008.

Va néixer el 13 d'abril de 1940 a Niça. De pare britànic i mare francesa, va viure a l'Illa Maurici, on els paisatges marítims aviat van despertar la seva imaginació. Va començar a escriure ja des de ben petit, als 7 anys. De nen somiava amb ser mariner i avui dia reparteix el seu temps entre llargs viatges i l'escriptura.

Durant la seva infància també va viure a Àfrica, on el seu pare va servir com a cirurgià a les Forces Armades Britàniques. Durant la Segona Guerra Mundial el seu pare hagué de romandre a Àfrica mentre Le Clézio estudià lletres a la Universitat de Niça. Després de doctorar-se es traslladà als Estats Units d'Amèrica, on exercí de professor de literatura.

La seva obra busca retre comptes de l'aventura de l'ésser humà, a través de nombroses experiències formals. Des de El atestado (1963, Premi Renaudot), que li va concedir la fama amb només 23 anys, les seves novel·les es succeeixen regularment amb una freqüència d'una cada dos anys. Impulsats per l'obsessió per la mort, els seus personatges tenedeixen a l'autenticitat front l'alienació agressiva del món modern, un ideal que els indígenes de Mèxic porten a terme amb una manera de viure reduïda al més elemental, però en harmonia amb l'ordre de l'univers; aquest ideal queda plasmat a l'assaig El sueño mexicano (1988). Per Le Clézio, l'escriptura apaivaga, deixa lloc al silenci i permet accedir a allò més profund. Però la recerca interior passa per l'evocació de la bellesa del món, la terra, els paisatges i els ambients originals, com a Tierra amada (1967), on cada sacsejada repercuteix en tots els éssers.

D'entre tots els seus títols es poden destacar l'assaig Éxtasis material (1967), la sèrie de relats Mondo y otras historias (1978) i diverses novel·les, com Desierto (1980), El buscador de oro (1985) i Revoluciones (2003).

El 9 d'octubre de 2008 va ser guardonat amb el Premi Nobel de Literatura de 2008, sent qualificat com l'escriptor de la ruptura, de l'aventura poètica i de la sensualitat extasiada, investigador d'una humanitat fora i sota la civilització regnant.

Font: viquipèdia i el Poder de la Palabra.
LA NOVEL·LA

L'africà, publicat l'any 2004, parla del món inmens que un nen guarda, durant anys, en la seva memòria, en el fons més íntim de sí mateix. No es tracta d'aquest tipus de llibre de "records" uniformes i complaents, de centenars d'anècdotes més o menys patètiques, més o menys falsejades per l'enyorança... No. A l'africà el que hi ha és el record sensible, delicat, quasi poètic, d'un món que, més que pel mateix Le Clézio, va deixar d'existir pel seu pare, d'un món que els hi van prendre -un món que els hi havia estat donat, després pres-, d'un món apart: Àfrica. En paraules de l'autor "no és una memòria difusa, ideal: la imatge de les altes mesetes, dels pobles, les cares dels vells, els ulls engrandits dels nens rossegats per la disenteria, el contacte amb tots aquests cossos, l'olor de la pell humana i el xiuxiueig de les plantes. Malgrat tot això, aquestes imatges són les de la felicitat, de la plenitud que em va fer néixer".

I és precissament per això, que aquesta mena de memòries té aquesta qualitat natural , real, de qui sí ha viscut allò que explica, de qui manté un inherent diàleg amb el seu passat, amb la seva història, i no només amb la seva imaginació. El misteri, la bellesa d'aquesta novel·la escrita amb frases netes i denses, rau en la seva substància, en la seva capacitat de transmetre sensacions vitals que a vegades cap retrat, cap fotografia arriba a captar.

ETIQUETES

#latriadelabmr (4) #monllibresbmr16 (2) #‎músicsdesantfeliubmr‬ (6) #robaunpoema (2) 2015 any de les biblioteques (15) activitats (402) Agustí Vilar (3) ampliació (1) aparadors culturals (1) aprenentatge d'idiomes (10) aula de cinema (4) aula TIC (7) aules d'estudi (7) autopréstec (2) autors (18) autors locals (17) BibblioJoc (1) BiblioCONCURS (7) biblioLab (5) bibliomania (62) biblioproposta (205) Biblioteca a l'Auditori (11) biblioteca virtual (86) BiblioVOLUNTARIS (1) bookfacefriday (17) bústia de retorn (1) campanya solidària (2) carnet (19) Centenari Roald Dahl (2) Centres d'Interès (2) cinema (47) Club d'Anime i Còmic (24) club de lectura (56) Club de lectura per a joves (1) club del llibre (1) Code Club Sant Feliu (1) col·lecció local (1) còmic (29) De l'hort a la biblioteca (4) dones (1) eBiblio (3) els més prestats (1) entrevistes virtuals (19) Escriure en català (20) espai jove (33) Espai viatges (1) estadístiques (1) Et recomanem (56) exposicions (51) facebook (1) formació (1) gaudilectors (1) guies de lectura (41) Historia amb crispetes (2) hora del conte (62) horari (31) II Setmana de Poesia (21) inauguració (2) infantil (259) informació local (62) instagram (26) Joana Raspall (31) joves (3) laboratoris de lectura (22) lectura (2) lectura fàcil (2) lectures en veu alta (24) LiceuBib (1) llibres electrònics (2) local (6) Maite Carranza (8) mapa (1) minimúsics (1) Món Laboral (2) Montserrat Roig (10) música (33) Nadal (1) notícies (25) nova bibliosantfeliu (8) novel·la (72) novetats (125) passatemps (10) poesia (26) Premi Martí Dot (6) Premis literaris (9) presentacions de llibres (31) prestatges virtuals (6) préstec (2) racó de pares i mares (12) recomanacions (8) recursos i coneixements (3) recursos web (5) remodelació (1) revistes (15) revistes i diaris (2) Ricard Clausells (1) salut (1) Sant Feliu (2) serveis (13) Setmana de Poesia de Sant Feliu de Llobregat (1) taller (1) Tertúlia Martí Dot (4) tertúlies d'art (89) Trobada Poètica Martí Dot (4) Vespres de cinema (11) Vida Sana (2) visites (3) xarxes socials (29) XBM (1)

ARXIU DEL BLOG